mandag 15. mars 2010

Preescolar Elefantito dos


Prescolar Elefantito dos er en barnehge som ligger i det private hjemmet til Carolina i barrioen Oscar Torcio rett utenfor Esteli sentrum. Barnehagen er en del av Movedupce organisasjonen. Det er tilsammen 34 barn der. Barnehagen bestaar av av et innerom innredet med stoler, bord og hyller. Paa veggene har Carolina hengt opp dokumentasjon av prosjekter, barnas arbeider og stimulerende laeringsmaterialer. Bakgaarden er et aapent omraade hvor det foregaar fysiske akteviteter og lek. Den eneste innredningen i bakgaarden er en stor pappplate som blir brukt til spiseplass og ellers brukt kreativt til lek Carolina driver barnehagen sin alene sammen med dotrene sine. Akkurat naa har hun hjelp av Miriam som jobber frivillig i regi av fredskorpset. Carolina er en dyktig og omsorgsfull forskolelaerer som ser hvert enkelt barn og ivaretar deres onsker og behov. Noe vi syntes er imponerende mede tanke paa at hun er alene med 34 barn. Carolina har vaert paa utveksling ett aar i Norge og har hentet mye inspirasjon fra besoket.



Vi er fire studenter i denne barnehagen. Tre av oss har fordypning i forming, og en i musikk.Gjennom denne praksisperioden har vi utfort prosjektarbeid i forhold til fordypningsfagene vaare. Innenfor for formingsfaget hadee vi fastsatte rammer hvor vi skulle arbeide innenfor todimensjonale uttrykksformer. I forkant har vi arbeidet og blitt kjent med ulike teknikker og materialer i undervisningen. Vaart arbeid har vaert bassert paa denne kunnskapen. Under aktivitetene har barna utfoldt seg kreativt med maling og ulike redskaper med alt fra svamper, pensler, fingermaling og papp. Samt alternativ marmoreringsforsok med saape og sugeror. Med hensyn til den nicaraguanske rammeplanen som naa har fokus paa kroppen valgte vi aa beholde dette fokuset.
I musikk var oppgaven aa se etter forskjeller og likheter i forhold til hvordan man aktivt bruker musikk i barnehager i Nicaragua og i Norge. I tillegg aa gjennomfore aktiviteter de ikke hadde saa mye av, som f.eks. lytteaktiviteter. Jeg har gjennomfort aktiviteter i forhold til ulike musikalske grunnelemeter som tempo, rytme, dynamikk og klang. Jeg har lagt vekt paa lytteaktiviteter, sangleker med bevegelser og spill med barn. Gjennom arbeidet med musikk fikk jeg fort en god kommunikasjon med barna fordi musikk er et eget spraak som gir oss opplevelser og stemninger som vanskelig lar seg uttrykkes gjennom ord.

Vaart faglige utbytte etter denne praksisperioden har vaert stor og veldig inspirerende for vaart videre arbeid. Vi har latt oss imponere og inspirere av Carolinas arbeid med barna og av hennes kreativitet i forhold til bruk av ressurser. Det har vaert den storste kulturelle forskjellen vi har lagt merke til og deres maate aa bruke de ressursene man har, er noe vi vil ta med oss hjem til Norge.

I tillegg til kjempe fine og laererike dager i barnehagen har det vaert veldig deilig og avslappende med helgeturer til kysten. Vi har blant annet vaert paa en helgetur til Corn Island, en oy i Karibien. Det saa ut som et postkort. Der ble vi mott med kritthvite strender, palmer og krystallklart vann. Vi har kjort rundt oya i golfbiler, vaert paa baattur med snorkling hvor vi saa fargerike fiskestimer og svomte med rokker, badet og solet oss, og paa kvelden var vi paa et diskotek hvor vi fikk oppleve reggeakulturen paa oya. Det var en fantastisk morsom og deilig helg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar